Effektiv rente: hvorfor er den vigtig?

Når man ansøger om et lån, er det svært ikke at støde på termen ”effektiv rente”, ikke mindst fordi det er obligatorisk at oplyse den. Men hvad betyder det i praksis, og hvorfor er den vigtig for låntageren at kende?

Effektiv rente i korte træk

Formålet med den effektive rente er at oplyse lånets samlede udgifter pr. år i procent af lånebeløbet. Selve lånet behøver ikke løbe et år for at man kan beregne den effektive rente, men det er en måde at sammenligne på, som lige så vel kan bruges på et lån med en løbetid på 1 måned som på 20 år. I den effektive rente indregnes alle omkostninger, der kan antages påløbet i låneperioden. Ud af denne samlede sum beregnes derefter en procent, der svarer til omkostningerne i løbet af et år.

Kroner
Den effektive rente indeholder alle låneomkostninger.

Nominel rente i forhold til effektiv rente

Den nominelle rente er den basisrente, som beregnes for et lån og fortæller kun, hvilken nominel renter der skal betales men ikke alle omkostninger forbundet med lånet. Den effektive rente tager også højde for andre omkostninger. I tabellen nedenfor vises, hvordan de omkostninger, der lægges oven i den nominelle rente, bevirker, at den årlige rente stiger væsentligt. Af den grund bør låntageren være opmærksom på den effektive rente.

Forskellen mellem nominel og effektiv rente er generelt større jo kortere tid og jo lavere beløb lånet er på, og omvendt ved større lånebeløb og længere lånetid.

Den årlige realrente kan ændre sig

Den årlige realrente kan til forskel fra den nominelle rente ændre sig, selvom den nominelle rente er fast. En sådan situation kan især opstå, hvis den kreditmængde, der skal amortiseres pr. måned, varierer. I dette tilfælde er den variable faktor løbetiden og som følge af den fx administrationsomkostningerne, som bliver forøget, hvis løbetiden forlænges. Den årlige realrente ændrer sig også som følge af nye administrationsomkostninger, fordi den tager højde for alle udgifter. Den årlige realrente ændrer sig også, hvis lånet tilbagebetales hurtigere end forventet, således at udgifterne bliver mindre.

Læs mere herom: Wikipedia – Effektiv rente