Billige lån til studerende – Et overblik!

Billige lån kan være en nødvendighed for studerende, hvis de skal have deres oftest lave indkomst til at række til alle de faste udgifter. Eller have råd til de hjælpemidler, der er nødvendige, for at de kan klare deres studie. Men hvor får du reelt set et billigt lån som studerende. Få overblikket her!

Som studerende har du sjældent en indtægt, der rækker til dine faste udgifter. For den SU som du får udbetalt fra staten under dit studie i dag, er slet ikke fulgt med i forhold til stigningen i de faste udgifter. Siden en pæn stigning i 1988, er størrelsen på det udbetalte SU-beløb ikke steget nævneværdigt hen over de seneste 30 år! Det fremgår af denne graf fra Fagmagasinet.

Derfor rækker SU’en i dag sjældent til meget mere end huslejen på et kollegieværelse eller en meget lille lejlighed eller et klubværelse – og tit rækker den ikke engang til det. I hvert fald ikke hvis du bor i en af de større studiebyer som København, Aarhus og Odense.

Billige lån er tit nødvendige for studerende, hvis de skal have økonomien til at hænge sammen.
Billige lån til studerende er som at finde den rigtige bog på biblioteket.

Har du ikke penge nok, må du låne

Derfor vælger mange studerende i dag at låne penge. Simpelthen for at få dagen og vejen til at hænge sammen under studierne. Her er der i dag endnu flere muligheder end nogensinde før. Der er de traditionelle muligheder for billige såkaldte SU- eller studielån. Og så findes der en sand jungle af muligheder for at låne penge af forskellige finansieringsselskaber på nettet.

SU- og andre studielån

SU- og studielån i banken er billige lån, hvor du enten låner penge direkte af staten, eller staten garanterer for dit lån. Så her kan du få de billigste renter på markedet.

Til gengæld er der en øvre grænse for, hvor meget du kan få lov at låne på disse ekstra favorable vilkår. Derfor bliver især SU-lån tit brugt som et bidrag til at få økonomien til at hænge sammen i hverdagen. De rækker ikke til meget mere end det.

Lån i banken

Udover studielån har du, som myndig student på over 18 år, også mulighed for at optage almindelige lån i banken. Problemet er bare, at din økonomiske situation sjældent er god eller stabil nok til, at banken vil bevillige lånet.

Bankerne er nemlig meget forsigtige med at låne penge ud. Derfor stiller de nogle skrappe krav til, hvor mange penge du har til rådighed hver måned. Vel at mærke efter de faste udgifter er betalt! Disse krav er dog alt for høje til, at du kan leve op til kravene på en almindelig studieøkonomi.

Ønsker du at låne et større beløb, er bankerne også gladest for, at du kan stille sikkerhed for lånet. Det kræver, du har en ejerbolig eller noget andet værdifuld, banken kan tage, hvis du ikke kan betale afdragene på dit lån tilbage. Det gør det også svært for dig som studerende at låne penge i banken. For det er de færreste studerende der ejer deres bolig, eller har noget andet, de kan stille som sikkerhed.

Lån penge uden sikkerhed på nettet

Til gengæld kan du låne uden sikkerhed på nettet. Det foregår hos de finansieringsselskaber, som tilbyder den type lån, der også kaldes forbrugslån.

Disse lån har oftest en meget højere rente, end du kan låne til i f.eks. banken. Årsagen er bl.a., at de netop låner pengene ud til dig, uden at du skal stille sikkerhed for lånet. Derved tager finansieringsselskaberne en større risiko. Det tager de sig betalt for gennem den højere rente.

Stadig svært at låne billigt på nettet for studerende

De mest seriøse af disse finansieringsselskaber – der oftest også har de laveste renter – stiller dog stadig visse krav til dit rådighedsbeløb. Kravene er ikke så høje som i banken. Men tit er de høje nok til, at din studieøkonomi ikke rækker til det.

Det betyder, at du som studerende oftest er udelukket fra, at kunde optage de billigste lån på nettet.

Pas på med hurtige lån og kassekreditter

Til gengæld findes der en anden type låneudbydere, der er knapt så kræsne med din økonomi. Det er dem, der udbyder såkaldte ”hurtige lån” eller kviklån. Det er lån på et mindre beløb, typisk op til maksimalt 12.000 kroner.

På grund af en ændring i lovgivningen for et par år siden, udbydes denne type lån i dag som løbende kassekredit. Den betaler du så en fast, høj månedlig rente og tilsvarende gebyrer for.

Kan du betale kassekreditten ud i løbet af de første 30 dage efter oprettelsen, får du typisk rabat som førstegangskunde. Eller får i nogle tilfælde mulighed for at tilbagebetale kassekreditten helt uden at skulle betale renter. Men kun førte gang!

Med eller uden kreditkort

Nogle af disse kassekreditter kommer med et kreditkort – altså et kort du kan betale med for de ting, du køber på kassekreditten. Andre udbydes blot på samme måde som et lån. Her overføres hele lånebeløbet til din konto, når lånet optages.

Det første gør det nemmere at holde styr på, hvor meget du har brugt af kassekreditten. Udbetales hele beløbet til din almindelige bankkonto, ender det tit med at blive blandet ind i din daglige økonomi. Det gør det sværere at holde styr på, hvor meget du har brugt af beløbet. Og om du eventuelt kan betale noget af det tilbage, så du kan spare renter.

Sådan finder du det billigste lån til studerende

Skal du låne penge som studerende, skal du gøre det med omtanke. For det er nemt at ende i Luksusfælden. Eller få en dårlig økonomi som det tager mange år at rette op på.

Tricket til at finde det billigste lån til studerende, går ud på at holde øje med den såkaldte ÅOP-værdi. Denne værdi skal alle låneudbydere opgive. Den angiver, hvor meget de Årlige Omkostninger udgør i Procent af det beløb, du betaler tilbage på lånet over et år. Deraf navnet.

Jo mindre den procentsats er, jo mindre koster lånet dig at betale tilbage. Her vil du opdage, at de hurtige lån på kassekreditlignende vilkår oftest har en tre- eller fircifret ÅOP. Til gengæld har de største låneudbydere på nettet tit en ÅOP, der nemt kan konkurrere med bankernes ÅOP på forbrugslån. Eller er mindre. Bruger du ÅOP-værdien som rettesnor i din lånesøgning, er du altid sikker på, at du får optaget det billigste lån. God jagt!