Hvor får du den bedste deal, når du køber på afbetaling?

Er dit fjernsyn gået i stykker, eller kan din vaskemaskine ikke mere, kan det være svært at trække penge ud af det månedlige budget til at købe nyt. Men har du ikke penge lige nu til at købe et nyt TV eller til at skifte din gamle vaskemaskine ud med en ny, betyder det ikke, at du ikke kan gå ud og købe alligevel.

Flere butikker, som eksempelvis IKEA eller Bilka, tilbyder en afbetalingsordning, når du skal ud at købe hårde hvidevarer, elektronik eller andet. Her skal du ikke betale ved kasse et for at få dine varer med hjem. Du kan i stedet afdrage over en længere periode og dermed betale lidt ad gangen. Hvor lang tid, som du skal afbetale over, og hvor meget, som du skal betale i rente, varierer fra butik til butik.

Og det er vigtigt, at du er opmærksom på, hvad du skal betale i rente for at købe på afbetaling hos de forskellige butikker. For det er der milevid forskel på.

Hvor får du den bedste afbetalingsaftale?

For at hjælpe dig med at finde ud af hvor du får den bedste aftale, når du gerne vil købe på afbetaling, har vi lavet denne guide. Vi vil i det følgende lave en sammenligning af de afbetalingsvilkår, som du får i en række af butikker, når du køber en vare til en sum i omegnen af 10.000 kr., som du gerne vil afdrage over en længere periode.

De butikker eller kæder, som vi laver en sammenligning af i forhold til at købe på afbetaling, er følgende:

  • Elgiganten
  • Power
  • IKEA
  • Bilka
  • Rentefri
Købere drager i dagens Danmark nytte af de mange afbetalingstilbud
Flere og flere danskere vælger afbetaling som betalingsform.

Elgiganten – finansiering og afbetaling

Fordele: Lang løbetid og lav månedlig ydelse.

Ulemper: Meget høje kreditomkostninger.

Der er flere fordele ved at købe på afbetaling hos Elgiganten. Du kan afbetale over en lang periode, som eksempelvis 4 år, og dermed betale en lav ydelse hver eneste måned. Drejer det sig om et køb af en vare på afbetaling til 9.999 kr., skal du over en periode på 4 år betale 322 kr. hver måned, indtil varen er betalt.

Men når det så er sagt, så er det en dyr fornøjelse med Elgiganten og afbetaling. Hvor du får en vare til en værdi af 9.999 kr. med dig hjem, så ender du altså med at betale i alt 15.456,26 kr. for den, da der bliver lagt kreditomkostninger på 5.452,26 kr. oven i hatten.

Power finansiering – sådan er vilkårene

Fordele: Lang løbetid og lav månedlig ydelse. Du kan vente med første betaling til efter 6 måneder.

Ulemper: Meget høje kreditomkostninger og oprettelse af kredit på 15.000 kr. som minimum.

Når du køber på afbetaling hos Power, kan du ikke alene slippe afsted med at betale en lav månedlig ydelse (424 kr.) over en lang periode (36 mdr.). Du kan faktisk også udskyde din første månedlige betaling til efter 6 måneder. Det er et klart plus, hvis dine finanser kører på lavt blus over en periode.

Men derudover kan du godt regne med at komme til at betale dyrt for den vare, som du køber hos Power på afbetaling. Taler vi om en vare til 10.000 kr., kommer du til at betale 15.248 kr. for den takket være de kreditomkostninger på 5.248 kr., som bliver lagt oveni.

IKEA – finansiering af køb på afbetaling

Fordele: Lave kreditomkostninger + beløb helt op til 80.000 kr.

Ulemper: Kort løbetid og relativ høj månedlig ydelse.

IKEA finansiering giver dig en række af fordele. For det første er det så godt som gratis at købe på afbetaling hos IKEA. Hvis du køber en vare til 10.000 kr. på afbetaling, kan du slippe afsted med at betale 10.776 kr. for den i alt, hvis du betaler for den løbende over en periode på et år. Det koster dig altså kun 776 kr. at få lov til at sprede din betaling for en vare ud over 12 måneder i stedet for at betale for den med det samme. Derudover spænder beløbet helt fra 1.000 kr. til 80.000 kr., når du hos IKEA køber på afbetaling. 

Løbetiden på afbetalingslån hos IKEA er dog relativt kort. Da tilbagebetalingsperioden er 12 måneder, betyder det også, at den månedlige ydelse, som du skal betale, er relativt høj. Den ligger på 898 kr. for en vare til en værdi af 10.000 kr.

Køb varer hos Bilka på afbetaling

Fordele: Lang løbetid og lav månedlig ydelse.

Ulemper: Meget høje kreditomkostninger.

Vælger du at handle i Bilka og købe på afbetaling, kan du glæde dig over, at du kan slippe afsted med en lav månedlig ydelse over en længere periode. Tager vi en vaskemaskine til en værdi af 10.199 kr. som eksempel, vil du skulle betale 229 kr. hver måned i 72 måneder.

Og nu bevæger vi os videre til den mere alvorlige del. Køber du en vaskemaskine til 10.199 kr. på afbetaling hos Bilka, kommer du til at betale en del mere for den. Faktisk løber det beløb, som du ender med at betale tilbage, helt op på 16.497 kr. Det vil altså sige, at du kommer til at betale ikke mindre end 6.298 kr. for at gøre brug af Bilkas finansiering i forhold til afbetaling.

Rentefri afbetaling og finansiering

Fordele: Ingen renter eller gebyrer = nul kreditomkostninger.

Ulemper: Dine varer leveres kun til pakkeshop.

Det lyder måske for godt til at være sandt – men det er det ikke. Rentefri finansiering koster dig nul kroner. Hvis du køber en vare til 10.000 kr. hos Rentefri, skal du kun betale 10.000 kr. tilbage. Der er ingen renter eller gebyrer forbundet med at købe på afbetaling hos Rentefri. Den månedlige ydelse er lav (333 kr.), og du betaler tilbage over en lang periode (30 mdr.).

Af ulemper kan dog nævnes, at Rentefri er en webshop, og du derfor ikke kan troppe op i en fysisk butik og købe dine varer.

Bedste afbetalingsmodel og finansiering hos Rentefri

Efter at have sammenlignet de vilkår, som du får, når du køber på afbetaling hos Bilka, Elgiganten, IKEA, Power og Rentefri er vi kommet til en klar konklusion. Du får klart de bedste betingelser, når du køber på afbetaling hos Rentefri.

Med Rentefri finansiering skal du ikke betale andet tilbage end det beløb, som du har lånt penge til at købe en vare for. Det vil altså sige, at det er gratis at købe på afbetaling – og at der ikke gemmer sig nogen form for skjulte gebyrer.  

På andenpladsen kommer IKEA. Det koster kun 776 kr. at købe en vare til 10.000 kr. på afbetaling hos IKEA. Det er så godt som gratis, men koster dig dog alligevel lidt penge. Derfor kommer IKEAs finansiering ind på en velfortjent andenplads.

Power, Bilka og Elgigantens finansiering er en dyr fornøjelse

På en delt sidsteplads kommer Bilka, Elgiganten og Power. Her kommer du til at betale mange penge (i omegnen af 5-6000 kr.), hvis du køber en vare til 10.000 på afbetaling. Og det kan roligt siges at være en dyr fornøjelse.

Rigtig god shoppelyst – og husk nu at tænke dig godt om, inden du køber en eller flere varer på afbetaling. Der er mange penge at spare ved at sætte dig godt ind i betingelserne og tage et kig på, hvad det reelt set kommer til at koste dig i sidste ende.